guldtacka 1 kg från österrikeGuld har varit en populär investering sedan urminnes tider och ses ofta som en av de säkraste investeringar. Innan man rusar iväg och lägger hela sin förmögenhet i guldtackor bör man dock tänka på att marknadspriset för guld historiskt sett har gått både upp och ned, och det finns inte någon garanti för att man går plus eller ens jämnt upp bara för att man investerar i guld.

Här nedanför listar vi några exempel på vad marknadspriset för guld har varit på LBMA, den berömda guldmarknaden i London, under perioden 1970-2010. Tabellen visar LBMA Gold Fixings vid årets slut för respektive år. Beloppen har rundats av till närmaste hel dollar.

Om du inte vill investera i fysiskt guld kan du också investera i guldpapper.

År

Guldpriset angivet i hur mycket man fått betala i USD för 1 troy ounce guld

1970

37

1975

140

1980

590

1985

327

1990

391

1995

387

2000

273

2005

513

2010

1410

Som alltid är det en god idé att sprida ut riskerna och låta guld vara en av flera komponenter i ens investeringsportfölj. Om du är sugen på att addera guld till din investeringsportfölj är guldtackor och investeringsmynt av guld två intressanta möjligheter.

Guldtackor

guldtacka om 1 kg. En guldtacka är ett massivt gjutet stycke guld. Formen kan variera och likaså guldhalten. I Sverige är det vanligast med 24-karats guldtackor som väger 12,5066 kg(402,09 troy ounces).

Internationellt är det vanligt med guldtackor på 400 troy ounces, vilket motsvarar 12,4414 kg.

Det finns också producenter som tillverkar guldtackor som väger 12 kg, 1 kg, 100 gram, 10 gram, 1 Tael och 1 Tola.

Jämfört med att köpa guldmynt brukar man få mer för pengarna när man köper guldtackor.

Guldtackor av typen Good Delivery Bars för The London Bullion Market (LBMA) System

GudtackorOm man vill äga guldtackor som investering kan det vara praktiskt att göra det inom The London Bullion Market (LBMA) System. Detta är ett system som guldköpare och guldsäljare världen över har mycket stort förtroende för, vilket sänker transaktionskostnaderna dramatiskt eftersom inte varje ny potentiell köpare måste undersöka guldtackan för att säkerställa att den är vad den utger sig för att vara. Dock bygger systemet på att guldtackorna hela tiden stannar inom systemet, i särskilda godkända förvaringslokaler, och att man bara använder sig av godkända transporter. Om du väljer att ta ut din guldtacka ur systemet, till exempel för att du hellre vill förvara den i ditt kassaskåp eller nedgrävd i skogen, måste guldtackan inspekteras igen av en godkänd LBMA-inspektör för att få återvända in i systemet igen och då har man ju förlorat själva grundtanken med LBMA.

Fördelen med att investera i LBMA guld är att det brukar gå väldigt snabbt att sälja det när man vill sälja det, eftersom marknaden har hög likviditet och förtroendet för systemet är högt. På samma vis kan det kännas skönt att köpa sitt guld inom LBMA-systemet för att säkra sig mot förfalskningar och dylikt.

Guldtackor på banken

I vissa länder köps och säljs guldtackor hos storbankerna, vilket gör det enkelt även för den lilla hobbyinvesterare att köpa och sälja tackor. Exempel på länder där detta är vanligt är Österrike, Schweiz och Kanada. I Sverige kan inte köpa guld i banken, bara guldpapper.

Investeringsmynt

Investeringsmynt, även kallade bullionmynt, är mynt av ädelmetall som är tänkta att användas för investeringsändamål. De ges ut av en stat och är lagligt betalningsmedel i den staten, men i praktiken används de inte som normala mynt eftersom metallvärdet är mycket högre än det värde som är präglat på myntet.

Bullionmynt finns tillgängliga i flera olika storlekar för att passa för olika investeringsbehov, till exempel små mynt som bara innehåller en tiondels ounce och stora mynt som innehåller 2 ounce eller mer. Den populäraste storleken är 1 ounce.

Jämfört med att köpa guld i form av en guldtacka brukar man behöva betala något mer per gram när man köper investeringsmynt. Värt att tänka på är också att vissa investeringsmynt har blivit samlarobjekt och därför kan kosta betydligt mer än guldvärdet att köpa.

Investeringsmynt i guld är momsbefriade inom EU.

Guldlegeringar

Värt att tänka på när du vill köpa guld är att många bullionmynt inte är 100% guld utan en legering där en eller flera metaller har tillsatts för att göra myntet mer slitstarkt. Den berömda Krugerranden består till exempel av 22 delar guld och 2 delar koppar, vilket är anledningen till att det har en rödaktig färgton jämfört med rent (24 karats) guld. Eftersom Krugerranden alltid innehåller 22 delar guld och 2 delar koppar är det enkelt att räkna ut exakt hur mycket guld en Krugerrand innehåller om man vet hur mycket den väger.

Rent guld är mycket mjukt och guldmynt tillverkade i rent guld är mycket känsliga för slitage. Det finns alltså en hög risk för att guld försvinner från myntet när det hanteras, så att myntet efter hand börjar väga mindre och mindre – och därmed också förlorar i värde. Därför föredrar många investerare legeringar framför rent guld.

Exempel på välkända investeringsmynt i guld

LandNamnRenhetPräglat år
AustralienKangaroo.99991989 –
EnglandBritannia.99991987–
KanadaMaple Leaf.99991979 –
KinaPanda.9991982 –
MexikoLibertad.9991991 –
Centenario.9001921–1947
SydafrikaKrugerrand.9171967 –
USAEagle.9171986 –
Double Eagle.9001849–1933
ÖsterrikePhilharmoniker.99991989 –

Av dessa är Krugerranden förmodligen den mest välkända. Krugerranden lanserades redan år 1967 och nu för tiden finns det över 1,4 ton Krugerrand i cirkulation. Framåt slutet av 1970-talet stod Krugerranden för en överväldigande majoritet av den globala handeln med bullionmynt av guld, och dess stora popularitet gjorde att flera andra länder började prägla sina egna bullionmynt. Till exempel introducerade Kanada myntet Gold Maple Leaf år 1979, Australien släppte myntet Nugget år 1981, Kina lanserade sitt Panda-mynt 1982 och år 1986 var det premiär för guldmyntet Eagle i USA.